Co vám nikdo neřekl o vaší troubě: čísla, která udávají, na jaké úrovni je třeba umístit ten či onen produkt.

Trouba je zařízení, které při správném používání umožňuje připravovat zdravé, výživné a efektivní jídlo.

Trouba je nepostradatelná v každodenním životě rodin a používá se v průměru dvakrát týdně. Během vánočního období se však její využití výrazně zvyšuje: příprava cukroví, pečení, zapékání všech druhů masa a ryb na obědy a večeře během svátků , jako jsou Vánoce a Nový rok .

Mnoho rodin se snaží používat trouby s mírou, hlavně kvůli mylným představám o jejich spotřebě energie. Ačkoli jsou trouby energeticky náročné spotřebiče, většina výrobců nabízí vysoce účinné modely, které umožňují ušetřit až 60 procent na účtech za elektřinu. Kromě toho tento spotřebič umožňuje vařit několik jídel současně, protože teplo lze využít k umístění plechů v různé výšce.

Odborníci na svém webu vysvětlují, že v průměru trouba vyhřátá na 180 stupňů spotřebuje přibližně 0,85 kWh. Chcete-li pochopit ekonomický dopad na váš účet, stačí vynásobit cenu za kilowatthodinu uvedenou na vašem účtu číslem 0,85, za předpokladu, že trouba byla zapnutá pouze jednu hodinu.

Co vám nikdo neřekl o vaší troubě: čísla, která udávají, na jaké úrovni je třeba umístit ten či onen produkt.

Tento přístroj je však velmi univerzální a jeho použití se důrazně doporučuje. Vaření v troubě vyžaduje málo oleje, což z něj činí zdravou alternativu k smažení, protože pečené potraviny mají obvykle nízký obsah tuku a kalorií . Další výhodou je, že vaření v troubě pomáhá zachovat více živin v potravinách ve srovnání s jinými metodami, jako je vaření nebo smažení, zejména v případě zeleniny. Další výhodou je, že zlepšuje chuť a texturu a činí potraviny křupavějšími, zejména maso a zeleninu.

Na rozdíl od jiných kuchyňských systémů vyžaduje tato trouba minimální dohled a umožňuje vám věnovat se jiným činnostem, zatímco se jídlo připravuje.

Přes všechny tyto výhody v mnoha případech zjišťujeme, že jídlo není takové, jaké by mělo být, kvůli nesprávnému použití trouby. Často chceme připravit jídlo v troubě, ale nevíme, na kterou mřížku ho dát. Kolikrát jsme vlastně museli rošt opravovat, protože jídlo se připalovalo nebo se nepřipravovalo tak rychle, jak mělo?

Možná nevíte, že uvnitř trouby je řada čísel (od 1 do 5), která odpovídají poloze roštů. Znalost toho, jaký produkt se má péct na každém roštu, má zásadní vliv na konečný výsledek.

Abychom tuto otázku objasnili, existuje na sociálních sítích mnoho profilů, které to vysvětlují.

Jedním z nich je profil odborníka na domácí spotřebiče Angela Luise Blaskese, který je na sociálních sítích známější pod jménem @electro_angel_oficial a má 130 000 sledujících. Natočil jedno ze svých výukových videí plných humoru, ve kterém vysvětluje, co tato čísla znamenají a jaké pokrmy by se měly připravovat při každé teplotě.Jak Blascos uvádí na začátku příspěvku: „To, co vám nikdo neřekl o vaší troubě: celý život jste ji používali nesprávně a ani jste o tom neměli tušení“. Vysvětluje, že „čísla uvnitř trouby, o jejichž existenci jste ani nevěděli, nejsou jen ozdobou, a já vám řeknu, k čemu slouží každá police a co na ní vařit“.

Čísla jsou seřazena zdola nahoru.

Co vám nikdo neřekl o vaší troubě: čísla, která udávají, na jaké úrovni je třeba umístit ten či onen produkt.

Úroveň 1 odpovídá spodní části trouby a právě zde byste měli připravovat „pizzu, chléb a vše, co potřebujete opečet“, vysvětluje a netradičním způsobem vrhá do trouby několik bochníků chleba. Úroveň 2 je určena pro „kuře a maso, vše, co chcete mít zlatavě hnědé zvenku a šťavnaté uvnitř“. Úroveň 3 je vyhrazena pro „dorty, nadýchané a sladké pochoutky, připravené přesně tak, jak je máte rádi“, a úroveň 4 „je ideální pro zeleninu a sušenky “. Úroveň 5 je horní část trouby, místo, kam vkládáte potraviny, které chcete opéct .

Další častou otázkou v mnoha rodinách je, kdy použít rošt na pečení a kdy plech. Často se volba zakládá na snadnosti čištění. To znamená, že pokud jídlo může propadnout roštem a zašpinit vše kolem, volí se plech. Ale to je další omyl. Každý typ plechu má své určení. Plech se obvykle používá na pečení a dorty, kde je nutné zadržet tuk a tekutinu, nebo na potraviny, které nevyžadují cirkulaci vzduchu zespodu. Na druhou stranu je rošt na pečení, samostatně i s plechem pod ním, klíčovým prvkem pro grilování, protože umožňuje, aby teplo dosáhlo všech 360 stupňů.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru